Over ons
Stichting Educatieve Orkest Projecten
Doelstelling
De Stichting Educatieve Orkest Projecten (SEOP) heeft als doel kinderen en jongeren kennis te laten maken met klassieke muziek, met als uitgangspunt “het symfonieorkest”.
Unieke taak en bereik
De SEOP organiseert sinds 2003 bijzondere muziekprojecten voor de jeugd, met als uitgangspunt het symfonieorkest. Als enige organisatie in Zuid-Holland, gaat de SEOP met een professioneel symfonieorkest (RBO Sinfonia) en unieke projecten naar tientallen gemeenten toe – ook de kleine en middelgrote gemeenten, waar zelden of nooit een symfonieorkest komt.
De SEOP heeft, sinds de oprichting in 2002, tientallen producties en vele honderden projecten uitgevoerd, die meer dan 100.000 kinderen hebben bereikt. Het symfonieorkest en het hele symfonisch repertoire zijn een unieke en zeer rijke ontwikkeling van de westerse muziekcultuur. Het zou een grote lacune zijn als kinderen geen een keer tijdens hun schoolloopbaan hier kennis mee zouden maken.
Toch is het niet zo voor de hand liggend dat kennismaking met een symfonieorkest voor alle kinderen in Zuid-Holland toegankelijk is: de twee grote professionele orkesten beperken zich tot educatieve activiteiten in hun eigen stad – vaak zelfs hun eigen zaal. Kinderen uit de kleine en middelgrote gemeenten vallen buiten de boot. Er is dus geen sprake van overlap tussen de activiteiten van de SEOP en de educatieve programma’s van de grote orkesten.
Expertise en werken op bovenlokaal niveau
Het is even min voor de hand liggend dat het praktisch te realiseren zou zijn voor kleine en middelgrote gemeenten om zelf educatieve projecten rondom het symfonieorkest op te zetten: hiervoor ontbreekt de expertise, faciliteiten en middelen, maar vooral het meest essentiële: een orkest.
De meerwaarde van de Stichting Educatieve Orkest Projecten is dat het op bovenlokale niveau kan realiseren wat de gemeenten zelf niet kunnen: een aanbod van muziekeducatie d.m.v. een beroepsorkest, RBO Sinfonia, dat bereid is naar elk gemeente, hoe klein dan ook, af te reizen met speciale jeugdvoorstellingen. Daarnaast heeft de SEOP een rijkdom aan kennis, organisatorische ervaring en een uitgebreid netwerk die het ontwikkelen en uitvoeren van kwalitatief hoogwaardige muziekprojecten voor de jeugd mogelijk maken.
Breed aanbod van hoge kwaliteit
De SEOP biedt een breed scala aan projecten:
Kleine voorstellingen voor in de klas, zoals “Tuba Tom” of “Hans en de Verloren Ring”. Grote producties die in regionale theaters of omgetoverde sporthallen worden gespeeld, zoals “Beethoven Woont Boven” of “Wolfgangs Wondere Wereldreis”. Grote zangprojecten, waar kinderen uit een hele regio actief in de voorstelling mee kunnen doen, zoals “Lelawala: een Canadese Indianenlegende” of “Reis om de Wereld in 80 Dagen”. Projecten die op bekende kinderboeken zijn gebaseerd, zoals “Koning van Katoren” of “De Reuze Perzik”. Projecten met historische thema’s, zoals “Het Koffertje van Ida Vos”: een muziekvoorstelling over onderduiken in de Tweede Wereldoorlog door de zoon van de beroemde schrijfster. Projecten met actuele thema’s, zoals “Imad”’: een verhaal over een jonge vluchteling die in Nederland terecht komt (deze voorstelling is ook gespeeld op een AZC).
Nieuwe invalshoeken en samenwerkingsverbanden
Onder meer door de samenwerking met gemeenten, scholen, culturele instellingen, muziekscholen, amateurmuziekverenigingen, regionale theaters, de andere instellingen van de Basisvoorziening PZH en nu ook het Jeugdfonds Sport en Cultuur, bereikt de SEOP zijn doel om muziekprojecten rondom het symfonieorkest elk jaar naar duizenden kinderen door de hele provincie te brengen.
Ter slot
De SEOP kan deze bovenlokale functie vervullen dankzij de financiële ondersteuning van de Provincie Zuid-Holland. Dat het succesvol is blijkt uit het vliegwieleffect van de activiteiten, het multipliereffect op financieel niveau en uiteraard de zeer enthousiaste reacties – van de samenwerkingspartners, maar vooral van de kinderen zelf.
De SEOP zet zich in zodat dit belangrijk stuk cultureel erfgoed, symfonisch muziek, aan de nieuwe generaties worden overgedragen.